Geitenvlees recepten.

 

Op zoek naar een Culinaire uitdaging met Geitenvlees? 

Bokken-  oftewel geitenvlees zorgt voor nieuwe culinaire uitdaging, lekkere recepten met het vlees van onze boerderij. Deze worden met veel zorg samengesteld en wij hopen dat hiermee het gebruik van geitenvlees toegankelijker is gemaakt.

Deze recepten worden met toestemming van de auteur van het boek “De opmars van De Geit” gepubliceerd.                         

Eet smakelijk!

Breugelse Bokken

 

 

Recepten

  • Saté Kambing
  • Gegrilde geitenlamsschouder met honing
  • Indonesische Saté Kambing voor beginners
  • Cabrito stoofpotje voor 30 porties
  • Siopi Karniopo Karni Kabritu (Soep van geitenvlees)

 

1. Saté Kambing

Saté Kambing is toch wel het meest bekende gerecht wat met geitenvlees wordt bereid.

Ingrediënten

  • 750 gr. Geitenvlees
  • Peper
  • Zout naar Smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van een citroen
  • 1dl Ketjap
  • Kleine, rauwe uitjes
  • Stalen satépennen

Voorbereidingen

Snijd het vlees in dobbelsteentjes en kruid ze met peper en zout. Pel de knoflookteentjes, kneus ze met ketjap en citroensap en marineer de stukjes geitenvlees hierin circa 45 minuten.

Bereiding

  1. Rijg het vlees aan de stalen satépennen, rooster het op open (houtskool) vuur tot het sappig en gaar is.
  2. Serveer de saté, bestrooid met de uitjes en wat ketjap (neem de kleinste uitjes die er zijn) Geef er desgewenst wat fijngesneden rode pepers bij. Is dit niet pittig genoeg, neem dan de lombok rawit.

Tip: U kunt ook door het sausje waarin u het vlees hebt gemarineerd, fijngekneusde, geroosterde pinda´s mengen of 1 eetlepel pindakaas.

 

2. Gegrilde geitenlamsschouder met honing

Ingrediënten

  • 1 geitenlamsschouder (met been, opgerold en samengebonden)
  • 5 tot 2 kg 1/3
  • Kopje honing
  • Kopje witte wijn
  • Kopje fijngehakte uien
  • Kopje fijngehakte verse munt of 1 eetlepel gedroogde munt
  • 2 eetlepels geraste citroenschil
  • 1 theelepel zout
  • Theelepel grof gemalen of geplette peper

Voorbereidingen

Leg het geitenlamsvlees in een glazen schaal. Meng de ingrediënten en schenk het geheel over het vlees. Dek het af en plaats het een paar uur of zelfs een hele nacht in de koelkast.

Bereiding

Plaats het vlees aan het spit boven de hete kooltjes van een barbecue en laat het 1 tot 1,5 uur grillen.

Tip: De overgebleven marinade kan worden opgewarmd en met het in plakjes gesneden vlees worden geserveerd.

3. Indonesische Saté Kambing voor beginners

Ingrediënten

  • 750 gr geitenvlees
  • Peper
  • Zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap can citroen
  • 1 dl ketjap
  • Kleine, rauwe uitjes
  • Stalen satepennen

Bereiding

  1. Snijd het vlees in dobbelsteentjes en kruid ze met zoud en peper. Pel de knoflookteentjes, kneus ze met ketjap en citroensap en marineer de stukjes geitenvlees hierin circa 45 minuten.
  2. Rijg het vlees aan stalen satepennen, rooster het op open (houts-kool) vuur tot het gaar is.
  3. Serveer de sate, bestrooid met de (kleinste) uitjes en wat ketjap. Geef er desgewenst wat fijngesneden rode pepers bij. Is dit niet pittig genoeg, neem dan de lombok rawit.

Tip: U kunt ook door het sausje waarin u het vlees hebt gemarineerd, fijngekneusde, geroosterde pinda’s mengen of 1 eetlepel pindakaas.

4. Cabrito stoofpotje voor 30 porties

Ingrediënten

  • 5 kg (4535 gr) geitenlamsvlees
  • 2,5 kg (2265 gr) aardappelen
  • 1,75 kg (1812 gr) worteltjes
  • 2 grote uien
  • 2 selderie stengels
  • 4 blikjes gestoofde tomaten
  • 2 kopjes gerst
  • 1,75 liter water
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Snij het vlees en de groenten in hapklare stukjes.
  2. Doe alle ingrediënten in het water en breng dit aan de kook.
  3. Wanneer het water gaat koken het vuur lager zetten en ongeveer 90 minuten laten pruttelen.
  4. Zout en peper naar smaak toevoegen.

5. Siopi Karniopo Karni Kabritu (Soep van geitenvlees)

Ingrediënten

  • 1 kilo geitenvlees, met bot
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 middel grote ui, fijgehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 maïskolven, vers of uit blik
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 1 takje selderij, gehakt
  • 2 tomaten in stukjes
  • 2 bouillonblokjes, rund vis of groente
  • olie om in te bakken
  • water
  • 1 zoete aardappel
  • 200 gram poempoen
  • vermicelli

Bereiding

Was het geitenvlees in water met azijn of citroensap en snijd het in stukken. Bak het vlees kort aan in een laagje olie, totdat er een gekleurd laagje op komt. Verhit een pan met water (ongeveer anderhalve liter) en voeg het vlees hieraan toe. Schep eventueel schuim dat erop komt weg. Voeg nu de ui, paprika, selderij, bleekselderij, tomaten, knoflook en bouillonblokjes toe en kook het geheel ongeveer 90 minuten. Wanneer het vlees gaar is, kun je de pompoen, zoete aardappel en de maïskolven toevoegen. Snijd de maïskolven eerst in schijven van ongeveer 3cm dik. Laat het geheel nogmaals een half uur koken. Voeg nu de vermicelli toe en kook de soep nog 5 minuten.

Pika naar smaak toevoegen, eet smakelijk!